Tizenhárom évvel ezelőtt osztottam meg először veletek a fánksütés apró trükkjeit, hogy >>> vajon mitől lesz szép szalagos a farsangi fánk? <<< és a családi fortélyokat, amivel a farsangi időszak kedvenc édessége tökéletesre sikerülhet.
Most eljött az idő, hogy a cikket újra elővegyem, kibővítsem, és megosszam az időközben szerzett új tapasztalatokat, tippeket. Készüljetek, mert a farsang fényét semmi sem emeli jobban, mint egy tál friss, puha fánk!
A klasszikus szalagos fánk receptje
Hozzávalók:
-
50 dkg finomliszt
-
3 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
-
3 dl langyos tej
-
5 dkg olvasztott vaj
-
5 dkg cukor
-
4 tojássárgája
-
1 csipet só
-
1 evőkanál rum (elhagyható, de megakadályozza, hogy a fánk sok olajat szívjon magába)
-
Bő olaj a sütéshez
Elkészítés:
-
Tészta készítése: A langyos tejben futtassuk fel az élesztőt egy kis cukorral. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sót, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgájákat, az olvasztott vajat és a rumot. Dolgozzuk ki sima, ruganyos tésztává, majd takarjuk le, és kelesszük meleg helyen kb. 1 órát.
-
Formázás: Amikor a tészta megkelt, nyújtsuk ki kb. 1,5-2 cm vastagra. Szaggassuk ki fánkszaggatóval vagy pohárral, majd hagyjuk pihenni 15-20 percig.
-
Sütés: Melegítsünk fel bő olajat (170-180 °C), és süssük ki a fánkokat először a fedő alatt, majd fordítsuk meg őket, és fedő nélkül süssük tovább. A szép szalagos mintához fontos, hogy ne legyen túl forró az olaj.
-
Tálalás: Az elkészült fánkokat csepegtessük le, szórjuk meg porcukorral, és tálaljuk lekvárral vagy csokoládémártással.
További tippek a tökéletes fánkért
-
A kelesztés a siker kulcsa: Mindig meleg, huzatmentes helyen keleszd a tésztát.
-
Az olaj hőmérséklete: Ha van, használj hőmérőt, hogy pontosan beállítsd az olaj hőfokát.
-
Puha tészta: Ne lisztezd túl a tésztát, mert elveszti könnyedségét, légiességét.
Újítások és variációk
Töltött fánkok
A töltött fánkok elkészítése kicsit több odafigyelést igényel, mint a klasszikus szalagos farsangi fánk, de a végeredmény garantáltan megéri a fáradságot!
1. A tészta elkészítése
Használj egy jól bevált (pl. a fenti) receptet, de figyelj rá, hogy a tészta legyen rugalmas, puha, de ne legyen ragacsos.
2. A töltelék előkészítése
Milyen tölteléket válassz?
- Lekvár : A klasszikus baracklekvár vagy más sűrű gyümölcslekvár (pl. szilva, málna).
- Krémek : Vaníliakrém, nutella, csokoládé- vagy karamellkrém.
- Gyümölcspüré : Például sűrű almaszósz vagy áfonyapüré.
Tipp : Használj sűrű, nem folyós tölteléket, hogy ne folyjon ki sütés közben.
3. A tészta formázása és töltése
-
Tészta kinyújtása :
Nyújtsd ki a megkelt tésztát kb. 1-1,5 cm vastagra . -
Körök szaggatása :
Pogácsaszaggatóval szaggass ki kis köröket (6-8 cm átmérő), dupla mennyiséggel számolj, így lesz alja és teteje minden fánknak. -
Töltés :
- Az alsó tésztakör közepére tegyél kb. 1 teáskanálnyi tölteléket .
- A széleket kend meg egy kis felvert tojással/tojásfehérjével, hogy jobban összetapadjanak.
-
Lezárás :
- Helyezd a töltelék tetejére a másik tésztakört.
- Az ujjaiddal gyengéden nyomkodd össze a széleket, majd egy kisebb pohárral vagy szaggatóval vágd ki újra, hogy szép, egyenletesen formát kapj.
Tipp : Ügyelj arra, hogy ne maradjon levegő a tésztában a töltelék körül, mert sütés közben szétnyílhat.
4. A töltött fánkok pihentetése
Helyezd a megformált fánkokat sütőpapírral bélelt tálcára, takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni 15-20 percig , hogy újra szépen megkeljenek.
5. Sütés
-
Olaj melegítése :
Melegíts bő olajat 170-180 °C-ra . A megfelelő hőmérséklet szükséges, hogy a fánkok szépen átsüljenek, és ne szívják meg magukat olajjal. -
Sütés folyamata :
- Sütéskor ügyelj, hogy a fánkok felső fele (a töltelékes oldalával lefelé) kerüljön először az olajba.
- Fedő alatt süsd az első oldalt kb. 1,5-2 percig , majd fordítsd meg, és a másik oldalt fedő nélkül süsd aranybarnára.
-
Lecsepegtetés :
Az elkészült fánkokat emeld ki az olajból, és helyezd rácsra, hogy lecsepegjen, vagy papírtörlőre, hogy az felszívhassa a felesleges olajat.
6. Tálalás és díszítés
- Cukrozás : Szórd meg porcukorral, vagy forgasd kristálycukorba.
- Extra dekoráció : Ha szeretnéd, mártsd a tetejét csokoládémázba, vagy szórj rá aprított diót, mogyorót, kókuszreszeléket, színes cukorkát, stb.
Töltött fánk titkai
- Biztos tapadás : A víz vagy tojás a széleken segít, hogy sütés közben ne nyíljon szét a fánk.
- Ne legyen sok a töltelék : Kb. 1 teáskanálnyi töltelék elég egy közepes fánkhoz.
- Próbálj ki előre elkészített töltelékeket : A boltban kapható cukrászkrémek, pudingok jó választások lehetnek, ha szeretnél időt spórolni.
Ezzel a módszerrel a töltött fánkjaid biztosan puhák, ízletesek és tökéletesek lesznek a farsangi asztalon!
Fánk változatok:
Egyre többen keresnek gluténmentes, ill. vegán recepteket is. Továbbiakban nekik szeretnék segíteni.
Bár be kell valljam ezeket még nem próbálták, de ajánlották...
Gluténmentes fánk
Cseréld a lisztet gluténmentes keverékre, és adj hozzá 10-15 g psyllium husk (útifűmaghéj) port. 10 gr-ot, ha könnyebb, lágyabb tésztát szeretnél, 15 gr-ot, ha biztosra akarsz menni a tészta összetartásában, főleg a töltött fánknál. Fontos, hogy mindig a száraz hozzávalókkal keverd össze, hogy egyenletesen oszoljon el. Ha a tészta túl sűrűnek tűnik, adj hozzá egy kis extra folyadékot (pl. tejet), mivel az útifűmaghéj sok nedvességet képes felszívni. Ezzel a mennyiséggel a gluténmentes fánk is puha és jól formázható lesz. 😊
Vegán változat
A tojást helyettesítheted érett banánpürével vagy őrölt lenmag és víz keverékével. Az élesztős tészta vaj helyett kókuszzsírral is elkészíthető.
Interaktív sarok
Kíváncsi vagyok a ti tapasztalataitokra! Próbáltátok már a töltött, a gluténmentes, vagy vegán fánkot? Osszátok meg a kedvenc receptjeiteket és tippjeiteket >>> Facebook oldalunkon <<< kommentekben.
Ha elkészítitek valamelyik receptet, ne felejtsétek el megosztani a képeket is!
Ünnepeljük együtt a farsangi szezont egy tál pehelykönnyű, finom, ízletes fánkkal!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.