Fánk-fortélyok 2.
Farsangi fánk, Töltött fánk, Gluténmentes fánk, Vegán fánk

Tizenhárom évvel ezelőtt osztottam meg először veletek a fánksütés apró trükkjeit, hogy >>> vajon mitől lesz szép szalagos a farsangi fánk? <<< és a családi fortélyokat, amivel a farsangi időszak kedvenc édessége tökéletesre sikerülhet.

Most eljött az idő, hogy a cikket újra elővegyem, kibővítsem, és megosszam az időközben szerzett új tapasztalatokat, tippeket. Készüljetek, mert a farsang fényét semmi sem emeli jobban, mint egy tál friss, puha fánk! 


A klasszikus szalagos fánk receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt

  • 3 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő

  • 3 dl langyos tej

  • 5 dkg olvasztott vaj

  • 5 dkg cukor

  • 4 tojássárgája

  • 1 csipet só

  • 1 evőkanál rum (elhagyható, de megakadályozza, hogy a fánk sok olajat szívjon magába)

  • Bő olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Tészta készítése: A langyos tejben futtassuk fel az élesztőt egy kis cukorral. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sót, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgájákat, az olvasztott vajat és a rumot. Dolgozzuk ki sima, ruganyos tésztává, majd takarjuk le, és kelesszük meleg helyen kb. 1 órát.

  2. Formázás: Amikor a tészta megkelt, nyújtsuk ki kb. 1,5-2 cm vastagra. Szaggassuk ki fánkszaggatóval vagy pohárral, majd hagyjuk pihenni 15-20 percig.

  3. Sütés: Melegítsünk fel bő olajat (170-180 °C), és süssük ki a fánkokat először a fedő alatt, majd fordítsuk meg őket, és fedő nélkül süssük tovább. A szép szalagos mintához fontos, hogy ne legyen túl forró az olaj.

  4. Tálalás: Az elkészült fánkokat csepegtessük le, szórjuk meg porcukorral, és tálaljuk lekvárral vagy csokoládémártással.

 


További tippek a tökéletes fánkért

  1. A kelesztés a siker kulcsa: Mindig meleg, huzatmentes helyen keleszd a tésztát.

  2. Az olaj hőmérséklete: Ha van, használj hőmérőt, hogy pontosan beállítsd az olaj hőfokát.

  3. Puha tészta: Ne lisztezd túl a tésztát, mert elveszti könnyedségét, légiességét.

 


 

Újítások és variációk

 


Töltött fánkok

A töltött fánkok elkészítése kicsit több odafigyelést igényel, mint a klasszikus szalagos farsangi fánk, de a végeredmény garantáltan megéri a fáradságot!

toltott_fank_www_kreativszakkor_blog_hu.png


1. A tészta elkészítése

Használj egy jól bevált (pl. a fenti) receptet, de figyelj rá, hogy a tészta legyen rugalmas, puha, de ne legyen ragacsos.


2. A töltelék előkészítése

Milyen tölteléket válassz?

  • Lekvár : A klasszikus baracklekvár vagy más sűrű gyümölcslekvár (pl. szilva, málna).
  • Krémek : Vaníliakrém, nutella, csokoládé- vagy karamellkrém.
  • Gyümölcspüré : Például sűrű almaszósz vagy áfonyapüré.

Tipp : Használj sűrű, nem folyós tölteléket, hogy ne folyjon ki sütés közben.


3. A tészta formázása és töltése

  1. Tészta kinyújtása :
    Nyújtsd ki a megkelt tésztát kb. 1-1,5 cm vastagra .

  2. Körök szaggatása :
    Pogácsaszaggatóval szaggass ki kis köröket (6-8 cm átmérő), dupla mennyiséggel számolj, így lesz alja és teteje minden fánknak.

  3. Töltés :

    • Az alsó tésztakör közepére tegyél kb. 1 teáskanálnyi tölteléket .
    • A széleket kend meg egy kis felvert tojással/tojásfehérjével, hogy jobban összetapadjanak.
  4. Lezárás :

    • Helyezd a töltelék tetejére a másik tésztakört.
    • Az ujjaiddal gyengéden nyomkodd össze a széleket, majd egy kisebb pohárral vagy szaggatóval vágd ki újra, hogy szép, egyenletesen formát kapj.

Tipp : Ügyelj arra, hogy ne maradjon levegő a tésztában a töltelék körül, mert sütés közben szétnyílhat.


4. A töltött fánkok pihentetése

Helyezd a megformált fánkokat sütőpapírral bélelt tálcára, takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni 15-20 percig , hogy újra szépen megkeljenek.


5. Sütés

  1. Olaj melegítése :
    Melegíts bő olajat 170-180 °C-ra . A megfelelő hőmérséklet szükséges, hogy a fánkok szépen átsüljenek, és ne szívják meg magukat olajjal.

  2. Sütés folyamata :

    • Sütéskor ügyelj, hogy a fánkok felső fele (a töltelékes oldalával lefelé) kerüljön először az olajba.
    • Fedő alatt süsd az első oldalt kb. 1,5-2 percig , majd fordítsd meg, és a másik oldalt fedő nélkül süsd aranybarnára.
  3. Lecsepegtetés :
    Az elkészült fánkokat emeld ki az olajból, és helyezd rácsra, hogy lecsepegjen, vagy papírtörlőre, hogy az felszívhassa a felesleges olajat.


6. Tálalás és díszítés

  • Cukrozás : Szórd meg porcukorral, vagy forgasd kristálycukorba.
  • Extra dekoráció : Ha szeretnéd, mártsd a tetejét csokoládémázba, vagy szórj rá aprított diót, mogyorót,  kókuszreszeléket, színes cukorkát, stb. 

Töltött fánk titkai

  • Biztos tapadás : A víz vagy tojás a széleken segít, hogy sütés közben ne nyíljon szét a fánk.
  • Ne legyen sok a töltelék : Kb. 1 teáskanálnyi töltelék elég egy közepes fánkhoz.
  • Próbálj ki előre elkészített töltelékeket : A boltban kapható cukrászkrémek, pudingok jó választások lehetnek, ha szeretnél időt spórolni. 

Ezzel a módszerrel a töltött fánkjaid biztosan puhák, ízletesek és tökéletesek lesznek a farsangi asztalon!  


 

Fánk változatok: 

Egyre többen keresnek gluténmentes, ill. vegán recepteket is. Továbbiakban nekik szeretnék segíteni. 
Bár be kell valljam ezeket még nem próbálták, de ajánlották... 


Gluténmentes fánk

Cseréld a lisztet gluténmentes keverékre, és adj hozzá 10-15 g psyllium husk (útifűmaghéj) port. 10 gr-ot, ha könnyebb, lágyabb tésztát szeretnél, 15 gr-ot, ha biztosra akarsz menni a tészta összetartásában, főleg a töltött fánknál. Fontos, hogy mindig a száraz hozzávalókkal keverd össze, hogy egyenletesen oszoljon el. Ha a tészta túl sűrűnek tűnik, adj hozzá egy kis extra folyadékot (pl. tejet), mivel az útifűmaghéj sok nedvességet képes felszívni. Ezzel a mennyiséggel a gluténmentes fánk is puha és jól formázható lesz. 😊

 


Vegán változat

A tojást helyettesítheted érett banánpürével vagy őrölt lenmag és víz keverékével. Az élesztős tészta vaj helyett kókuszzsírral is elkészíthető.


Interaktív sarok

Kíváncsi vagyok a ti tapasztalataitokra! Próbáltátok már a töltött, a gluténmentes, vagy vegán fánkot? Osszátok meg a kedvenc receptjeiteket és tippjeiteket >>>  Facebook oldalunkon <<< kommentekben.

Ha elkészítitek valamelyik receptet, ne felejtsétek el megosztani a képeket is!
Ünnepeljük együtt a farsangi szezont egy tál pehelykönnyű, finom, ízletes fánkkal!


A bejegyzés trackback címe:

https://kreativszakkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6818767266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ALKOSS VELÜNK! :)

kezmuveskucko-.jpg Kukkants be a Kézműves kuckómba, ha Kaposváron, vagy környékén laksz és szeretsz kézműveskedni…

Aktív kikapcsolódás és
az alkotás öröme vár!

marcsi_neni_kezmuves_kuckoja_www_kreativszakkor_hu.jpg

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!

Fedezd fel Te is! Újrahasznosítás kreatívan! 

Kreatív Szakkörünk testvérblogja!
Sajnos már nem lehet frissíteni :(
de sok jó ötlet van ott is!
Saját kezűleg
megvalósítható ötletek,
tippek, trükkök, technikák 
a világ minden tájáról.

süti beállítások módosítása