Régen a vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó farsangi időszak, nemcsak a vidám lakomák, bálok, mulatságok ideje, hanem a párválasztás időszaka is volt.
Az esküvőket is ez időtájt tartották, hisz a húsvéti böjt idején már nem lehetett lakodalmat tartani.
Tudtátok?
- A régi magyar leányos udvarházaknál a hagyományos háztűznézést Vízkereszt napjára szokták időzíteni. Ilyenkor a szívesen látott házasulandó úrfiakat dióval hizlalt pulykával és farsangi fánkkal kínálták. Talán innét származtatható -a lánnyal egy fánkot megfelezni- felért egy szerelmi vallomással. Néha ez jele volt az eljegyzésnek is, mivel a finom fánkon körbefutó fehér csík a jegyűrűt jelképezte.
- A jól sikerült fánk egyik fő ismertetőjele a kerületén lévő fehér "szalag" vagy "pántlika", mint a tökéletesség jele.
Bár hozzánk nem érkeztek háztűznézőbe úrfiak, mégis sütöttem egy jókora adag fánkot. Meg nem számoltam, de úgy saccolom, hogy kb. 70-80 db biztosan volt.
S, hogy az enyém mennyire volt "tökéletes"?
A külső designt a fotón Ti is láthatjátok, az íze pedig...
Nos, az utolsó szemig elfogyott! :)
Vannak fánksütési fortélyok és receptek, melyek egy-egy családban anyáról leányra szálltak. Sok helyen ezeket még ma is féltékenyen őrzik, és még a közeli ismerősöknek sem árulják el.
Persze ma már a világháló adta lehetőségeket kihasználva sokféle receptet megismerhetünk, s néhány titokra, fortélyra is fény derül, mert szerencsére vannak akik nem titkolóznak...
A mi családi receptjeink, fortélyaink sem titkosak és saját fánksütési tapasztalataimat szívesen megosztom veletek. Hát lássuk!
Mitől lesz szép szalagos a farsangi fánk?
- Minden hozzávalónak szoba-hőmérsékletűnek kell lennie.
- Huzatmentes szoba-hőmérsékletű helyen kelesszük.
- A sütést mindig az először kiszaggatott fánkokkal kezdjük, mert azoknak több idejük van kelni.
- Sütéskor a fánkokat bőséges, felforrósított olajba tegyük úgy, hogy a megkelt fánk felső része kerüljön alulra. mert sütés közben a fánk másik fele kicsit tovább tud kelni és így könnyebb lesz a tészta.
- Vigyázzunk arra is, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor a gyors sütés miatt kívül hamar megbarnul és közepe sem sül át rendesen és persze szalagja sem lesz.
- Talán a legfontosabb, hogy a fánkok egyik oldalát fedő alatt süssük, majd ha megfordítjuk, vegyük le a fedőt és anélkül süssük tovább.
Most hirtelen ennyi jut eszembe.
Ti szoktatok fánkot sütni?
Kíváncsi lennék a véleményetekre!
Szerintetek mitől lesz szép szalagos a farsangi fánk?
* * *
Kedves levelet kaptam, hasznos tanácsokkal :) Köszönjük!
"Kedves Mária!
Anyám anno azt tanította nekem,hogy a csodálatos, gyenge, szépen megkelt fánktésztát kézzel szét kell nyújtani és felében egymásra borítani. Egy kicsit még pihentetni /pár percet/, és szaggatni. Keleszteni, és sütni. A fánkjaim mindig majd "elrepülnek", olyan könnyűek, mégis minden alkalommal azt mondom, hogy olyanra soha nem sikerül, mint azok a régi legendás fánkok!!!!! Ezt írjuk a többi " titokhoz", hátha hasznosnak bizonyul.
Szeretettel üdvözöl: az "angyalkás" és "Tyúkocskás" Majerné Márta"
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.