Ki ne ismerné ezt a finom trópusi gyümölcsöt?
De azt talán kevesen tudják, hogy saját magunk is könnyedén szaporíthatjuk, nevelhetjük.
Teremtsünk hát egy kis trópusi hangulatot otthonunkban!
Hogyan szaporítsuk, gyökereztessük az ananászt?
A legkönnyebben kivitelezhető módszer: a levélrozetta gyökereztetése.
Ma már, majd minden zöldség-gyümölcs boltban kapható ananász.
Ha vásárolunk, egészséges ép levélrozettás, friss gyümölcsöt válasszunk.
A levélrozettát fogjuk felhasználni a szaporításhoz.
A gyümölcs felsõ részét a levélrozettával együtt kb. 3 cm vastagságban vágjuk le.
A gyümölcshúst távolítsuk el.
A szárcsonkot, torzsát éles késsel tisztítsuk meg.
Ezután mártsuk faszénporba, hogy megakadályozzuk a baktériumos és a gombás fertõzéseket.
Az így előkészített levélrozettát ültessük cserépbe homok és tõzeg keverékébe. Öntözzük meg.
Húzzunk rá egy fóliazacskót, hogy magas páratartalmat biztosítsunk számára.
Napos, meleg 25 C fok körüli helyre tegyük. 6-8 hét alatt meggyökeresedik, és a fóliát levehetjük.
Legjobb helye az ablak közelében van.
Nyáron a szabadba is kitehetjük, de ekkor árnyékoljuk és bõségesen öntözzük, tápoldatozzuk.
Nagy melegben a levélrozettába is öntsünk vizet.
Teleltetés:15-18 C fokon, mérsékelt öntözéssel.
Ha ilyenkor túlöntözzük az a levéltõ rothadásához vezethet.
Megfelelő gondozás mellett szépen nő, fejlődik és a termését is élvezhetjük.
A levélrozettáról szaporított ananász nálunk 2-4 év alatt fordul termőre.
Próbáljátok ki e szaporítási módszert és neveljetek ananászt!
Kellemes időtöltést és sok sikert hozzá!
Még nem vagy Kreatív Szakkörünk tagja?
Katt IDE!
Szeretettel várunk!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.