Karácsonyi grillázs

Készítettem még gasztro ajándékot is. A receptet a neten találtam. Nagyon finom!

 

Hozzávalók:

20 dkg cukor
15 dkg mandula
10 dkg dió
4 - 5 ek méz
2 ek cukrozott narancshéj
2 ek aprószemű aranymazsola
1 - 2 ek vaj
fahéj, szegfűszeg
(1 csapott mk szódabikarbóna)

Elkészítés:

A mandulát és a diót vágjuk durvára, az aprítás módjával meghatározzuk azt, hogy fog kinézni a kész grillázsunk. Közepes lángon olvasszuk meg a cukrot és pirítsuk világos sárgára. Adjuk hozzá a mézet és a magokat, és addig pirítsuk, amíg az egész ismét folyós lesz. Ekkor keverjük el benne a narancshéjat, mazsolát és a fűszereket.

A vaj és a szódabikarbóna is a kész grillázs keménységét módosítja. A vajtól veszít ugyan átlátszóságából, kicsit a tejkaramellára hasonlít, viszont lágyabb, olvadósabb lesz. A szódabikarbónától felhabzik, és a sok apró buboréktól könnyebben harapható lesz, de ropogós marad. Ízlésünknek megfelelően adjunk hozzá a legvégén ezekből.

Mielőtt az egésznek nekiállnánk, készítsük elő azt a felületet, amire kiönthetjük. A legjobb a szilikonos sütőpapír, de a tepsibe fektethető szilikon lap is kiváló, ahhoz se ragad oda leszedhetetlenül. Alufóliát is lehet használni, de azt feltétlenül gondosan olajozzuk be, és ne a hajszálvékony háztartási fajtát használjuk, hanem a sokkal vastagabb / erősebb grillezéshez árultat. Amikor elkészült a grillázsunk, öntsük ki és terítsük el egyenletes vastagon. Ha nem folyik szét magától, akár egy nyújtófával is elvékonyíthatjuk, de ne felejtsük el azt is beolajozni. Mikor még meleg és puha, de már nem éget és ragad, vágjuk fel kockákra. Vállalkozó szelleműek akár kiszúró formákkal is nekieshetnek, és az sem rontja el, aki olvasztott csokival közeledik hozzá.

A karácsonyi édességek szinte összes hagyományos összetevője koncentrálódik ebben a finomságban. Sokan félnek nekiállni a grillázsnak, pedig az egyik legegyszerűbb desszert, alig néhány dologra kell odafigyelni. Ha sikerül valamennyit eldugnunk magunk elől, sütemények, torták készítéséhez is használhatjuk. Összesen egy edényre és egy fakanálra van szükség, és valamire, amire kiönthetjük az elkészült grillázst.

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativszakkor.blog.hu/api/trackback/id/tr302591771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ALKOSS VELÜNK! :)

kezmuveskucko-.jpg Kukkants be a Kézműves kuckómba, ha Kaposváron, vagy környékén laksz és szeretsz kézműveskedni…

Aktív kikapcsolódás és
az alkotás öröme vár!

marcsi_neni_kezmuves_kuckoja_www_kreativszakkor_hu.jpg

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!

Fedezd fel Te is! Újrahasznosítás kreatívan! 

Kreatív Szakkörünk testvérblogja!
Sajnos már nem lehet frissíteni :(
de sok jó ötlet van ott is!
Saját kezűleg
megvalósítható ötletek,
tippek, trükkök, technikák 
a világ minden tájáról.

süti beállítások módosítása