Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

ALKOSS VELÜNK!

BBM Kerámia és
Kézműves Udvar
ingyenes online szakköre

Csatlakozz hozzánk!

Alkoss velünk!

KREATÍV ÖTLETTÁR

Újrahasznosítás kreatívan! 
Elindult Kreatív Szakkörünk
testvérblogja! Fedezd fel Te is!
SK megvalósítható ötletek,
tippek, trükkök, technikák 
a világ minden tájáról.

BBM Kerámia Ékszerek a Meskán

Blogajánló

Ötletek, tippek - kisgyermekes szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak...

2010.01.19. 21:22 B. Balaskó Mária

Neveljünk ananászt!

Címkék: kertészkedés ananász ananász szaporítása

Ki ne ismerné ezt a finom trópusi gyümölcsöt?

De azt talán kevesen tudják, hogy saját magunk is könnyedén szaporíthatjuk, nevelhetjük.
Teremtsünk hát egy kis trópusi hangulatot otthonunkban!

Hogyan szaporítsuk, gyökereztessük az ananászt?

A legkönnyebben kivitelezhető módszer: a levélrozetta gyökereztetése.

B.B.M: 1. Válasszunk egy lehetőleg ép rozettájú ananászt.

 


Ma már, majd minden zöldség-gyümölcs boltban kapható ananász.
Ha vásárolunk, egészséges ép levélrozettás, friss gyümölcsöt válasszunk.

A levélrozettát fogjuk felhasználni a szaporításhoz.

 

 

B.B.M: 2. Vágjuk ketté a gyümölcsöt kb. 3 cm távolságra a rozetta tövét

 

 

 

A gyümölcs felsõ részét a levélrozettával együtt kb. 3 cm vastagságban vágjuk le.

 

 

 

B.B.M: 3. Szedjük le a gyümölcs húsát egészen a torzsájáig.

 

 

 

A gyümölcshúst távolítsuk el.

A szárcsonkot, torzsát éles késsel tisztítsuk meg.

 

 

 

B.B.M: 4. Forgassuk bele porrá tört faszénbe.

 

 

 

Ezután mártsuk faszénporba, hogy megakadályozzuk a baktériumos és a gombás fertõzéseket.

 

 

 

B.B.M: 5. Ültessük homok és tőzeg keverékbe, majd öntözzük be.

 

 

 

 

 

 

Az így előkészített levélrozettát ültessük cserépbe homok és tõzeg keverékébe. Öntözzük meg.

 

 

 

 

 

 

B.B.M: 6. Húzzunk rá egy fóliát, hogy biztosítsuk a magas páratartalmat

 

 

 

 

 

 

Húzzunk rá egy fóliazacskót, hogy magas páratartalmat biztosítsunk számára.

 

 

 

 

 

 

Napos, meleg 25 C fok körüli helyre tegyük. 6-8 hét alatt meggyökeresedik, és a fóliát levehetjük.
Legjobb helye az ablak közelében van. 

Nyáron a szabadba is kitehetjük, de ekkor árnyékoljuk és bõségesen öntözzük, tápoldatozzuk.
Nagy melegben a levélrozettába is öntsünk vizet.

Teleltetés:15-18 C fokon, mérsékelt öntözéssel.
Ha ilyenkor túlöntözzük az a levéltõ rothadásához vezethet.

Megfelelő gondozás mellett szépen nő, fejlődik és a termését is élvezhetjük.
A levélrozettáról szaporított ananász nálunk 2-4 év alatt fordul termőre.

 

Próbáljátok ki e szaporítási módszert és neveljetek ananászt!
Kellemes időtöltést és sok sikert hozzá!

Még nem vagy Kreatív Szakkörünk tagja?
Katt IDE!
Szeretettel várunk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://kreativszakkor.blog.hu/api/trackback/id/tr441685388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.